Menü

Üzletünk szezonálisan tart nyitva. Telefon.: +36 20 965 6216

Balatonfenyvesi horgászbolt ajánlása: Horgász praktikák: Pelletes Szerelékek

Balatonfenyvesi horgászbolt ajánlása: Horgász praktikák: Pelletes Szerelékek A Carp Zoom termékek forgalmazójának írását, ajánljuk figyelmükbe ami a pelletes szerelékek világában kalauzolja el az olvasókat. A cikkben szereplő termékek üzletünkben Fenyvesi Peca Pont, 8646 Balatonfenyves Vörösmarty utca 43. szám alatt megvásárolhatóak és megrendelhetőek. Pelletest szereltem 2016. Aug 15. Szerző: Kocsis László http://www.fisch.hu/horgasz/article/read/pelletest-szereltem-1200 A szemest szereti a nagyhal - Nincs most Magyarországon olyan horgász, aki ne horgászott volna valamilyen formában pellettel. A miértre keresve a választ nem kell sokat gondolkodnunk: mert eredményes, gyors, és egyszerű kezelni. A pellet használata feeder botos horgászatban sem új keletű. Azonban nem mindegy azt hogyan, és milyen formában használjuk. A pelletet használhatjuk önállóan vagy etetőanyagba keverve csalogató anyagnak, de szinte bármelyik fajtát használhatjuk akár horog csalinak is. Azonban van pár dolog, amire érdemes figyelni.   Kocsis László Info A pellet a haltakarmányozásból került a hétköznapi horgászokhoz. Mai napig az étkezésre tenyésztett laposhalat (halibutot) nevelik ezekkel a különböző újra feldolgozott állati fehérjékből készített granulátummal. A feldolgozásra szánt fehérét először szétbontják, majd különböző adalékokkal keverve granulátumot, azaz pelletet készítenek belőle, majd hő kezelik. Fontos, hogy minél magasabb a pelletben az olajtartalom, annál lassabban oldódik. Az olajról annyit érdemes tudni, hogy nagyon sokáig nem áll el, mert fény és oxigén hatására oxidálódik, úgy mondjuk, megavasodik. Vissza az alapokhoz Pelletet sok féle alapanyagból tudnak készíteni. A legismertebbek ezek közül a halliszt alapúak, az etetőanyag alapúak, a szemesből készült, és végül, de nem utolsó sorban a tészta alapúak. Mindnek megvan a maga előnye és természetesen a hátránya is. A halliszt alapú pelletek jelenleg a leggyakrabban használt csalik. A fajtáit elsősorban az olaj és fehérje tartalom, ezzel együtt az oldódási idő határozza meg. Így az nagy határértékek között változhat, negyed órától egészen a 20-24 órás oldódásig. Az etetőanyag pelletek nemrég kerültek piacra, előnyeik közé elsősorban a gyors oldódást és a megfizethető árat tudnám sorolni. Itt az etetőanyagokat préselik nagy nyomással hengeres rudakká. Gyakorlatilag mindent tartalmaz, amit egy etetőanyag. A szemes alapanyagú pelletek általában valamilyen élelmiszeripari melléktermékek. Ilyen lehet a kukorica csíra, tökmag, lucerna és a kendermag pellet. A sort a tészta alapanyagú granulátumok zárják, ezek igen homogén összetevőkből készülnek, sok esetben nem is hagyományos pellet préseléssel, hanem formázó géppel. Inkább alakjuk miatt hívjuk pelletnek, oldódásuk lassú, elsősorban horog csalinak készítik. Előnye, hogy akár lebegő változat is készülhet belőle. Ha csalogatni kell A pelletet etetőanyagba keverve, egy igazi nagyhalas keveréket kapunk. Ugyanis a hallisztet, alap esetben a kisebb keszegek, apróhalak nem kedvelik, sőt mi több elkerülik. Annál inkább keresik, kutatják a nagyobb dévérkeszegek pontyok, kárászok. A nagyobb szemekkel a kisebb halak nem tudnak megbirkózni, ezért jó eséllyel az ott marad a kosarunk körül, csalogatva a nagyobb halakat. Ha az etetésről minden apró halat ki akarunk zárni, akkor az etetőanyagot el is hagyhatjuk. Ilyenkor, a megfelelően kiválasztott pelletet kell annyira megáztatnunk, hogy az kellően összeragadjon, de ne legyen massza. Erre sok szabály létezik, ilyen, hogy az átmérőnek megfelelő percig áztatjuk (így: 4 mm-est 4 percig), majd a felesleges vizet leöntjük, és hagyjuk állni. Ez jó kiindulási pont, de sok esetben nem járható út. Kezdőknek is ajánlom, hogy először egy edénybe apránként, több lépésben tegyenek vizet a pellet szemekre, majd hagyják átázni. Akkor tökéletes, ha egy kis nyomásra összeáll, de a két tenyerünk között könnyen szemcsékre morzsolhatjuk. Pont, mint az etetőanyagoknál. Ha kosárba, önmagában szeretnénk használni a pelletet, válasszunk alacsony halolaj tartalmút. Ha etetőanyaggal keverve használnánk, akkor bármelyiket választhatjuk.   Alacsony halolaj tartalom: 5-7% (oldódási idő 15-90 perc) Közepes halolaj tartalom: 7-20% (oldódási idő 60-180 perc) Magas halolaj tartalom: >20% (oldódási idő akár 12-24 óra) Az oldódási időt befolyásolja a víz hőmérséklete és a pelletszemek mérete. Tipp A megkezdett csomagokat mindig zárjuk vissza légmentesen. Lehetőleg védjük a fénytől és a magas hőmérséklettől. Érdemes az olajtartalmat figyelni a csomagoláson, vagy a termék adatlapján. Miacsali? A horogra szánt pelletek külön reneszánszukat élik mostanában. Személyes véleményem, hogy itt nagyon fontos milyen csalit választunk. Az olajosabb pelletek a hideg vízben kevésbé eredményesek, mint mondjuk egy vagy két szem kukorica csíra pellet. Ez utóbbi a hideg vízben is maximum 20 perc alatt feloldódik, így csak arra kell figyelnünk, hogy ne hagyjuk tovább a vízben, mert a hal a feloldódott szemeket felszívja ugyan, de a horgunk nem. A horogra minden esetben hajszál előkével kell rögzíteni, hogy a horog szabadon maradjon. Másként használva A pelleteket lehet másként is használni. Kevésbé extrém felhasználási mód a darálás utáni felhasználás. Kiváló method mixek készíthetők, vagy akár a gyári mixek is nagymértékben javítható a darálékkal. Az oldódást gyorsítja! Darálás után a fel nem használt őrleményt érdemes lefagyasztani, ugyanis levegővel érintkezve, normál hőmérsékleten avasodni kezd. Extrém felhasználási mód a feláztatott pellet lé használat, ezt elsősorban etetőanyagok keverésénél használhatunk. Több helyen találkoztam már vele rakósbotos cikkekben is, amikor a kupakból egyszerűen a kiszemelt területre öntik a pelletes folyadékot. Az hatalmas felhőt képezve lassan leül a fenékre. Harmadik lehetőség, amikor kevesebb vízben, de szintén teljesen feláztatjuk, az így kapott pasztát a megszokott módon használhatjuk ponty és egyéb nagytestű hal horgászatához. Tipp Tiszta víz helyett használhatunk higított, vagy akár tömény aromát is. Azonban a pelleteknek önmagukban van illatuk és ízük, erre érdemes figyelni. Ha használunk aromát, akkor érdemes, hogy az harmonizáljon vele. Valamint minél sűrűbb aromát használunk, azt annál nehezebben szívja fel a pellet, így az áztatási idő minden esetben növekszik. Ha aromásított horogcsalit akarunk készíteni, akkor napokra vagy akár hetekre érdemes tömény aromában feláztatni a magasabb olajtartalmú pelletet. Így lesz ideje az aromának átjárni az egész szemet. Hibás megnevezés A boltokban kapható csali pelleteknél találkozhatunk olyan megnevezéssel hogy fúrt pellet. Ez önmagában hibás állítás, ugyanis nincs olyan gyártósor, ami ezt meg tudja gazdaságosan csinálni. A prózai valóság, hogy préselésnél egy sablon segítségével készítik a lyukat a henger közepébe. A lyukas pelleteknél fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül csalizáshoz valók. A vízben gyorsabban oldódnak, mint amelyekben nincs lyuk. Természetesen az is megoldás, ha mi magunk fúrjuk át. Mindenképpen jó minőségű fúrót használjunk, mert amikor a negyedik darab törik szét a kezünkben, az bosszantó lesz. Figyeljünk a részletekre, és a horgászat valóban élmény lesz!   A szerelék összeállítása a bot spiccétől nézve: 1-es szerelék Főzsinór: 0,20-0,22 mm, jó minőségű süllyedő monofil Method kosár 25-45 g. Horogelőke, monofilból: 0,17-0,19 mm, fonottból: 0,09-0,11 mm Horog nagy öblű, lehetőleg füles kialakítású, mérete: No.8-10-12 2-es szerelék Főzsinór: 0,21-0,23 mm, jó minőségű süllyedő monofil Bordás kosár gubanc-gátló csővel 35-45 g. Közepes méretű forgó (No. 10-8), elé egy gumigyöngy (No. 8). Horogelőke, monofilból: 0,18-0,20 mm, fonottból: 0,10 mm Horog nagy öblű, lehetőleg füles kialakítású, mérete: No.8-10-12 forrás: http://www.fisch.hu/horgasz/article/read/pelletest-szereltem-1200Szerző: Kocsis László